Снимка: TrafficNewsИсторикът на българския алпинизъм доцент Сандю Бешев, който бе и

...
Снимка: TrafficNewsИсторикът на българския алпинизъм доцент Сандю Бешев, който бе и
Коментари Харесай

Приятел на Боян Петров с нова версия! Обясни какво е погубило алпиниста

Снимка: TrafficNews

Историкът на българския алпинизъм доцент Сандю Бешев, който бе и непосредствен другар на Боян Петров и негов преподавател, популяризира най-новата версия за случилото се с най-успешния ни планинар. 

Припомняме, че Петров изчезна на 5 май 2018 година под връх Шиша Пангма (8027 метра), където се опитваше да стъпи на 11-ия  осемхилядник.

" Моята версия е, че той въпреки всичко е изкачил върха. Имал е разполагаем 14 часа, с цел да доближи до горе и да се върне назад в последния лагер, с цел да си вземе раницата и да стартира да се спуска надолу ", сподели Бешев пред actualno.com.

" Именно тогава времето внезапно се е влошило. Навалял към 50 метра нов сняг. Между последния и предпоследния лагер на 7500 м и 7100 м е имало ледени пукнатини. Те са били покрити от този сняг. Този " капан " ние, алпинистите, наричаме " лъжливи мостове ". Така, в тъмното и в неприятното време, той не е усетил, че стъпва на кухо и вероятно е пропадна там ", счита Сандю Бешев.

Масово нанагорнище до Копитото в памет на Боян Петров  организират на 18 май негови родственици и другари. За разлика от предходната година, този самодейността по обичания маршрут на Съни ще има спортен темперамент.

За всички регистрирани за Копитото участници са планувани стартов пакет с номер, карта на Витоша, както и специфичен орден, който ще получат на финала. Лентата е направена с алпийско въже и възли, а в средата му има еделвайс, който може да бъде употребен като значка. Усилията на най-добре представилите се ще бъдат възнаградени парично - 1000 лв. за спечелилия, 500 лв. за втория и 200 лв. за третия.

Регистрацията към този момент е отворена на kopitoto.bg и единствено за броени дни се радва на огромен интерес. Броят на хората, които могат да се включат обаче, е стеснен до 1000 души. Регистрационната такса е 25 лв., а за децата до 14-годишна възраст е гратис и всички те ще получат подарък еделвайс. След края на спортната стратегия в планувано нанагорнище от всичко, които желаят да почетат Боян.

" Боян Петров е играч, мотор, мотиватор, подстрекател. Надяваме се, че всеки един финиширал ще откри храброст и мотивация да се изправи пред личните си върхове, и цялата си сила и воля да направи първата си крачка в своето лично огромно странствуване! ", разяснява дамата на Боян - Радослава Ненова, която се надява проявата да стане обичайната.

Тя възнамерява всяко изкачване да бъде отдадено на връх Хималайската корона. Именно по този метод участниците ще имат опция да " съберат` своята корона по пътя нагоре. на 18 май събитието ще бъде отдадено на Гашер-брум I (8080 м) - първия осемхилядник на Боян. 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР